keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

VİPİNAA ARKEEN



Oli meilla toissailtana.Mies kertoi puolenpaivan aikaan,etta İzmirista oli tullut pari sukulaista Antalyaan kaymaan pariksi paivaksi,ja tulevat meille illalla teelle.
Sopihan se hyvin,koska en ollut tata yhta İzmirista tulijaa (kaynyt meilla paljon)nahnyt moneen vuoteen.Aivan ihana ihminen(mieshenkilö).Kylla han muistikin moneen kymmeneen kertaan varmaan vakuuttaa,etta oli ollut ikava,ja "onko kaiki hyvin" jne.Kun siina miehille vein parvekkeelle tarjottavia(naiset istuivat lasten kanssa olkkarissa sisalla,ja valilla kavivat parvekkeella juttelemassa)niin koko ajan sanoi,etta istu nyt,vasyt,kun touhuat.Turkkilaiset ovat tallaisia huolehtijoita.Ja varsinkin miehet,kun tulevat kaymaan.
Vieraita tuli sitten 8 aikuista,ja 2 pikkuvauvaa,seka 3 vahan isompaa lasta.Taysin normaalia taalla,jos joku tulee pitkasta matkasta,niin mukaan lahtee sitten monta muutakin,kun mennaan vieraisille.
Mista taalla tykkaan kovasti naissa tilanteissa,niin on "auttaminen".Teen valmistin,ja siita se kannettiin vieraitten toimesta olhuoneeseen.
Heti,kun menin keittiöön,niin tultiin kysymaan,etta tarvitseko apua.Tarvitseehan sita,kun vakea on paljon.


Suomessa on totuttu,etta vieraitten jaljet siivotaan vasta sitten,kun vieraat ovat lahteneet.Taalla Turkissa siivotaan heti,ja vieraat auttavat kaikessa.Sukulaisnainenkin sanoi minulle,etta anna imuri,niin han ottaa muruset pois.Ja vauhdillahan se kavikin.Minun ei siis tarvinnut muuta,kuin laittaa tarjottavat tarjottimelle alkuvaiheessa.Kaytetyt astiatkin kannettiin nopsaan keittiöön.
Kaikessa siis autetaan,ja tehdaan yhdessa.Ja yleensa nuoremmat tekevat,ja vanhemmat istuvat,mutta nyt olimme meilla,niin mina siina touhusin myös.
Kun vastaavasti menemme vieraisille,niin minun ei anneta auttaa,jos paikalla on nuorempia naisia.
İhan kivaa,etta valilla on tallaisiakin iltoja suurella porukalla.

tiistai 29. kesäkuuta 2010

UUSİA TUULİA


Aurinko on kohta laskemassa vuorten taakse.Muutama pilvenhattara on siina valmiina,jotta auringon viimeiset paivan sateet voivat kauniisti kullata pilvien reunat.
Katselin tata nakymaa ihastellen pavekkeelta.Kuva ei kaikkea kerro,mutta pilvilla todella oli kultaiset reunat.
Paiva ollut tanaan lahes pilvetön,lammin ja aurinkoinen.
Jo pitemman ajanjakson kuluessa olen huomannut,etta uusia lukijoita on blogiini saapunutjoitten mukana tulee aina kivasti uusia tuulia.
LAMMİN KİİTOS kaikille uusille lukijoilleni,ja toivottavasti viihdytte.
LAMMİN KİİTOIS myös entisille virtuaaliystavilleni,etta jaksatte kulkea mukana.Uusien ja vanhojen tuulien mukana kuljetaan yhdessa tassa blogimaailmassa.KİİTOS.

maanantai 28. kesäkuuta 2010

MAAİLMANKİRJAT SEKAİSİN

Ainakin taalla Antalyassa.Puolen tunnin sade ja ukkonen loppui juuri asken.On kesakuun loppu,jolloin normaalisti aurinko paistaa pilvettömalta taivaalta,ja ihmiset kulkevat kuumuudessa sateenvarjon kanssa suojatakseen itseaan auringolta.Nyt nakyi sateenvarjon kanssa kulkevia kadulla,mutta kovan sateen takia.
Taivas oli taysin harmaa ja pilvien peitossa jo monta tuntia,ja lopulta alkoi ukkonen jyrista,seka salamoida rankkasateen myöta.
Meilla tulee kovalla sateella toisella parvekkeella raystaan nurkasta vetta (nakyy kuvassa) kattotasanteelta alas parvekkeelle.Niin nytkin.
Mutta aivan ihanaahan tama on.Kuuma kausi jaa lyhyemmaksi tana kesana,jos ei sitten jatku pitempaan syksylla.
Juuri haistelin ilmaa parvekkeelta.İhana raikas,mutta silti lammin.Pilvet alkavat rakoilla,ja aurinkokin pilkistelee.Lampötila on nyt +24,kun se normaalina kesana on kesakuun lopulla jatkuvasti jo +35-+38 astetta.

sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

KESAİNEN LAUANTAİ YSTAVİEN KANSSA


Tallaista nakymaa taivaalla en ole koskaan aikaisemmin Antalyassa nahnyt kesakuun lopulla.Kuvan otin juuri asken,ja nayttaa silta,etta saattaa sataa myös tana iltana.Lampötila on +24.Paivalla paistoi aurinko lampöisesti.
Eilen ,lauantaina, miehen ollessa töissa,sain vieraakseni taalla asuvan ystavattaren ja hanen luonaan lomailevat lapsenlapset.Kiertelimme vanhassa kaupungissa tavarapaljoutta ihailemassa,seka vanhankaupungin taloja ja kujia.Niihin ei kyllasty koskaan.Pienimmaiselle(4 vuotias)naytimme satamassa laivoja.Söimme jatskia,ja nautimme aurinkoisesta,seka lampimasta,muttei kuumasta saasta.Tarpeeksi kaveltyamme tulimme meille kahville ja rupattelemaan.Siina se ilta vierahtikin mukavasti.
Pitaa todeta,etta kylla on ihanaa,kun taalla asuu suomalaisia,joita voi tavata silloin tallöin,ja puhua suomenkielta,ettei kokonaan unohdu.Viime viikollakin piipahti paivakahvilla eras toinen ystavani ja ilahdutti minua tuolla kauniilla kukalla.
Kyllapa viikot kuluvat nopsaan.Taas huomenna ollaan jo maanantaissa,joten ihanaa alkavaa viikkoa,ystavat.

perjantai 25. kesäkuuta 2010

BANNERİKUVA

Lupasin ilmoittaa,milloin bannerikuvat ovat muualta,kuin kotikadultamme.Nyt ajattelin valilla laittaa myös muita kuvia.Tama bannerikuva on vanhasta kaupungista.

torstai 24. kesäkuuta 2010

JUHANNUS


Rauhallista ja aurinkoista JUHANNUSTA teille,ystavat,jotka sita vietatte.Muille ihanaa viikonloppua.
Normaali viikonloppu se on meilla taallakin.Juhannustahan ei taalla tunneta ollenkaan.Eilen illalla ukkosti,mutta ei tullut kaupunkiin asti.Hiukkasen satoi,ja lampötilakin laski +20:een illalla myöhaan.Piti pistaa pitkahihaista paalle,kun meni parvekkkeelle.Outo ilmiö nain kesakuun lopulla.Nytkin on taivaalla tosi paljon pilvenhattaroita.

VOİHAN PAHUS

Olipa vaikeaa olla reilu vuorokausi ilman tietokonetta.Toissailtana paatti tietokoneeni lakata toimimasta.Omat konstit eivat auttaneet.Onneksi löytyi huolto aivan nurkan takaa.Eilen hakivat ja tanaan toivat.Windows oli tehnyt lakon,ja piti ohjelmoida uudelleen.Ostettiin koneeni kolme vuotta sitten kaytettyna,ja oli silloin ollut kolme vuotta kaytössa.Aika hyva ika koneelle,ja ollut todella hyva.Nyt alkaa olla jo muistikin niin taynna,etta jotain pitaisi sillekkin tehda.Ostaako ulkoisen muistin,vaiko mita.
Onko kellaan ulkoisesta muistista kokemuksia.?
Televisio voi olla iltakausia kiinni,mutta tietokonetta tarvitsee joka paiva.

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

SODANKAYNTİA

Sota on julistettu,ja siita nayttaa tulevan pitka.Viime talvena meille ilmestyi kutsumattomia vieraita.Tuossa kuvassa nakyvasta keittiön pistorasian ja seinan valista niita alkoi tulla. Nimittain SOKERİMUURAHAİSİA.
Teippasin pistorasian viereen myrkkyrasian,jonka nama hyvakkaat oppivat kiertamaan.Kolme kuukautta kului,ja sitten teippasin uuden(rasian kayttöika on se kolme kuukautta).Nyt ne havisivat,kunnes toissapaivana huomasin niitten siirtyneen lattian rajaan.Kiireesti myrkkyrasia nyt uudelle kulkuvaylalle.
Lueskelin netista,etta ovat hyvakkaat aikalailla sitkeita.Ja oppivat etsimaan uusia reitteja.

Olisiko teilla,ystavat, vinkkeja naitten poisajamiseksi.Kaikki sokeripitoiset ovat kansien takana,eika murusiakaan jaa enaan tiski-eika työpöydille.

maanantai 21. kesäkuuta 2010

DÜNYA MÜZİK GÜNÜ (MAAİLMAN MUSİİKKİPAİVA)

Tanaan 21.06 on vietetty maailman musiikkipaivaa.Suomessahan tama paiva kulkee nimella "kansaivalinen nykymusiikin festivaali".
Enpahan olisi tahan paivaan mitaan kiinnittanyt huomiota,mutta uutisia katsellessani alkoi ulkoa kuulumaan torvisoittokunnan musiikkia.Ei muuta,kuin nopsaan parvekkeelle.Siella sammakko-orkesterin seurana todellakin soitti torvisoittokunta kansainvalista musiikkia puolisen tuntia.Kuvan otin niin kiireessa,etta vallan unohdin kamerassani olevan tsuuminkin.

Nama soittajapatsaat koristavat uutta katuamme.Katumme on valojen katu,mutta naköjaan myös musiikkikatu.
Kun kuumina kesapaivina kadulla soittelee,niin janohan siina tulee.Tama ystavallisen naköinen "patsas" tarjoaa raikasta vetta hanasta juotavaksi.
Tallaisia  "juomamiehia" nakee taalla Antalyassakin viela,mutta he myyvat tuosta laitteestaan mehua.Tamakin on sita haviavaa kansanperinnetta.

sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

BABALAR GÜNÜ(İSAİNPAİVA)


Tanaan on taalla Turkissa vietetty isainpaivaa. Babalar günü kutlu olsun! İlma oli aivan ihana ulkona olemiselle.Puolipilvinen ja lampötila +32.Tuuli merelta.Ensin menimme shoppailemaan Özdilek Park'iin,jossa söimme iskenderkebabit.Syötyamme tulimme dolmusilla keskustaan,ja kavelimme vanhankaupungin lapi tahan meidan puistoomme,missa istuskelimme merta ihaillen.İlma oli merella utuinen,kuten alakuvasta nakyy.Risteilyalukset saapumassa retkeltaan.
Olen jo aikaisemmin kertonut,etta meilla ei lahjoja ostella,mutta vietamme tallaisia paivia yleensa ulkona syöden,ja muutenkin nauttien rauhallisesta olosta.
Kahvit ovat tanaan viela juomatta,joten nyt kaffeelle,ja kohta uutisia katsomaan,mita on tanaan tapahtunut.Mies meni illaksi töihin.

perjantai 18. kesäkuuta 2010

TAZE FASULYE (Turkkilainen papupata tuoreista pavuista)

Pilkotut pavut kattiaan
reilusti pilkottua sipulia
pilkottua kevatsipulia
tomaatipyretta ja hiukan tulista chilipyretta
reilusti valkosipulia
mausteita:mustapippuria,kimyon(juustokumina)suolaa(muita mausteita oman maun mukaan)
Pilkottua tomaattia ja oliiviöljya.
Sitten kuumaa vetta niin,etteivat ainekset kokonaan peity.Kansi paallke,ja annetaan hautua,valilla vetta lisaten,kunnes pavut ovat kypsat.Mina haudutan aina reilusti,niin maku on parempi.
AFİYET OLSUN! (HYVAA RUOKAHALUA)
Kesa ja helteet ovat saapuneet,joten ruoka ainakin taalla meilla on hyvin kasvisvoittoista.

Maistuvaa alkavaa viikonloppua,ystavat.

torstai 17. kesäkuuta 2010

UUSİ YSTAVA

Tanaan siis oli vierailupaiva uuden ystavani luokse.Valtavan kuumassa saassa matkasin bussilla hanen kotiinsa Antalyan laitamalle. Sain luvan laittaa nama kuvat tanne blogiini.Ystavani siis asuu kaupungin ulkopuolella,ihanalla paikalla.Parvekkeelta avutui ihana luonnonnakyma.Hiekkadyynit,joille on kasvanut paljon vihreytta.Hiekkadyynien takana avautuva aava meri.Kuvassa nayttaa,etta meri olisi kaukana,mutta se on tosi lahella.Ystavani kertoikin,etta kay aamuisin aina meressa uimassa.Ymparilla siina on paljon kerrostaloasutusta,mutta noille dyyneille ei kuulemma ole taloja tulossa.Meren ranta on tuossa paikassa rakennettu kauniiksi,missa on mukava myös lenkkeilla.
Pihassa oli kivasti tehty Turkin lippu,missa kukkia kasvamassa.
On ihanaa löytaa uusia,samanhenkisia ihmisia.
Kiitos,uusi ystavani vieraanvaraisuudestasi,ja tosi maukkaasta "börekista",minka olit valmistanut.

HUOM! Bannerikuva uudelta kadultamme.Ajattelin laittaa viela seuraavaksi banneriin muutamia kuvia kotikadultamme.İlmoitan sitten,kun kuvat alkavat olemaan jostain muualta.

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

HUH HELLETTA



Nyt sitten tarkenee.Antalyan saatila nayttaa +40 astetta,ja auringossa se on paljon enemman.Puistojen ja katujen varsilla olevat kukkaset voivat viela hyvin.
Valokuvien ottaminen,ja koneelle siirtaminen on opittu,mutta pienta hiomista viela vaatii.
Tanaan kavin jalkahoidossa,ja kyllapa nyt tuntuu mukavalta ja jaloissa.Muutamat kovettumat haittasivat kavelya.


Olohuoneen villamatto oli pesulassa,ja palautettiin tanaan.On taas,kuin uusi.Maksoi 12 liiraa (6, euroa).Maton koko 1,5x2,30,joten ei kovin suuri,mutta kalliiksi ei tule suuremmankaan maton pesettaminen.Ja kuljetuksesta eivat veloita mitaan.Kylla vaan villamatto on se paras.Ei keraa paljoakaan pölya,ja imurilla lahtee erittain hyvin.Vaikka olen astmaatikko,niin villamatot eivat ole aiheuttaneet minkaanlaisia oireita.
Kaikki verhot on pesty,ja ikkunat jo aiemmin.Helteet siis voivat alkaa,ja sita myöat laiskottelu hyvin pienilla ja "hitailla" kotitöilla.
Huomenna on kylailypaiva.Menen uuden tuttavuuden (suomalaisen) luokse kylaan,jonka sattumalta tapasin Migroksen kotiinkuljetuskyydissa parisen viikkoa sitten.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

EDELLEEN KOKEİLUA



Kovan työn jalkeen sain kokeilukuvia koneelle,ja siirrettya blogiin.Kun puhelin oli kaytetty,niin siina ei ollut mukana CD:ta,mista olisin saanut helpon ja nopean ohjelman valokuvien siirtoon.Siirtaa voi muutenkin,mutta nyt pitaa tama opetella.Tietokoneen kansioon menee kuvat nyt puhelimesta vaarinpain,ja osaan ne kylla kaantaa,mutta eivat siirry kannettyna blogiin.Siirsin kuvat ensin PİCASAAN,ja siella ne pysyvat oikeassa asennossa,ja on helppo siirtaa blogiin.HUH,HUH, mutta onpa opettelemista.Puhelimen kayttöohjeet ovat suomenkielella netissa,ja puhelin turkinkielella,joten menee vahan aikaa,ennenkuin kaikki jaa oman paan muistiin.
Bannerikuva ja tuo blogitekstin kuva otettu tana aamuna klo 05.00.Aurinko ei viela olut noussut,ja kerkesin ottamaan tuon bannerikuvan juuri ennen kuin katuvalot sammuivat.

İhanaa sunnutaita,ystavat

lauantai 12. kesäkuuta 2010

OPETTELUA

 Nyt minulla on uusi kannykka ja tietenkin NOKİA,kun mieheni taman kannykan valitsi.Vahan kaytetty puoleen hintaan,ja hyvalla(minulle) kameralla varustettuna.Jos olisin itse valinnut,niin ehkapa olisin kallistunut Samsung:niin.Nyt taytyy kylla myöntaa,etta viisas valinta on Nokia.Nokialla on taalla Turkissakin erittain hyvin toimiva huolto,joten senkin puoleen on hyva.Johtavat merkit talla hetkella taalla(mita myydaan eniten) ovat Nokia ja Samsung.
Jatkossa on sitten tulossa niita parempia kuvia tanne blogiin,kunhan ensin opettelen siirtamaan kuvat koneelle tasta kannykasta.( Kuva on otettu netista)

İhanaa viikonloppua,ystavat.

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

TÜRKCE OLİMPİYATLARİ




http://www.turkceolimpiyatlari.org/index.php?konu=haber&id=619

1 linkki= indonesialainen TOGA ARDİAN laulaa turkin kielella turkkilaisen kappaleen " SEVDAN OLMAZSA"

http://www.turkceolimpiyatlari.org/index.php?konu=haber&id=223

2 linkki= İndonesialainen "MEHTER TAKİMİ(Janitsaarisoittokunta)
Janitsaarit olivat Turkissa Osmanien valtakunnan sulttaanin erikoisjoukkoja,jotka toimivat mm. sulttaanin palatsin vartijoina ja henkivartiostona seka poliiseina İstanbulin kujilla.He olivat armeijan ja laivaston eliitti-ja ydinjoukkoja.Janitsaareja alettiin kouluttamaan Ottomaanin valloitettua Adrianopolin vuonna 1361.
Lisaa http://fi.wikipedia.org/wiki/Janitsaarit taalta.

Janitsaareilla oli oma marssimusiikkityylinsa,jota naissa kertomissani olympialaisissa esitti siis İNDONESİALAİNEN ryhma.

Jalleen kerran oli mahtavaa istuskella parvekkeella tuon suuren tapahtuman "aitiopaikalla".Kerroin aikaisemmin,etta en nahnyt nayttamölle,mutta se nayttamö tuli kotiini television valityksella.



Stadionilta kuului musiikki korviin ja laservalojen seka valonheittajien luoma tunnelma silmiin.Antalyan oma televisiokanava nayti tapahtuman suorana lahetyksena.İstuimme parvekkeella kahvikupposen aaressa,ja katsoimme lahetysta televisosta ja olimme suunnanneet korvamme stadionille.Oli mahtavaa katsella ja kuunnella,miten monien eri maiden lapset esittivat naita turkkilaisia esityksiaan turkinkielella.
Vuosittain oppii turkinkielta ,Turkin kulttuuria,ja muuta tuntemusta Turkista n. 10.000 koululaista ympari maailman talla projektilla,josta postaan myöhemmin.

maanantai 7. kesäkuuta 2010

8 ULUSLARARASİ TÜRKÇE OLİMPİYATLARİ (8 kansainvaliset turkinkielen olympialaiset)


Turkissa on parhaillaan menossa (26.5-10.6) kansainvaliset turkinkielen olympialaiset.Osallistujia on hyvin monesta maasta.Mm.İtavalta,Saksa,Ukraina,Malesia,Valkovenaja,Makedonia,Kamboza,Taiwan,Mauritania,Kreikka,Peru,Amerikka,jne.
Kilpailussa on monia eri osa-alueita,kuten tietenkin turkinkielen osaaminen,seka luku-etta kirjoitustaidot,kulttuuri,runonlausunta,kansantanssit,laulu,jne.
Olympialaisia kaydaan hyvin monessa eri kaupungissa taalla.Tanaan on vuorossa Antalyan osakilpailu.Ja tietenkin tapahtuma on tuossa meidan stadionillamme.
Vahinko vaan,etta on sateinen ilma.Onneksi ei sada koko aikaa.
Nayttamö on rakennettu niin,etteivat esitykset nay meidan aitiopaikallemme,mutta kuuluu kylla.

Tassa osanoton historia osallistujamaista nailta vuosilta:
1 vuosi 17 maata
2 vuosi 24 maata
3 vuosi 41 maata
4 vuosi 83 maata
5 vuosi 100 maata
6 vuosi 110 maata
7 vuosi 115 maata
Ja nyt sitten 8 vuotena osallistujamaita on 120.
Jokaisen osallistujamaan oma aidinkieli on jotenkin myös mukana naissa kisoissa,mutta siihen puoleen en ole tutustunut,joten en osaa siita kertoa.Ehkapa joku lukijoistani tietaa tasta enemman.
Kaikenkaikkiaan suuri ja mittava tapahtuma vuosittain.

Turkkilaisia koulujahan on maailmalle viety hyvin moneen maahan.Tasta teen jossain vaiheessa oman postauksen.

www.turkceolimpiyatlari.org/index.php