torstai 29. syyskuuta 2011

JAMİSTA TEHTYA

 Jaakaapissa oli hieman ylikypsyneita persikoita,joista sain Hilloa lettujen seuraksi.Aika usein teen parisen purkillista jotain hilloa.Enemman ei tule tehtya,kun taalla saa tuoreita hedelmia ympari vuoden.Aiti aikoinaan opetti,etta vaahto taytyy kerata pois hilloa keitettaessa sen paalta.Tata ei tule tehtya nain pienen maaran ollessa kyseessa.
Usein teen erilaisia tahnoja levitteeksi leivalle.Kun en juurikaan juustoja ja leikkeleita kayta,niin nama ovat mukava vaihtoehto ja helppoja tehda.
Talla kertaa kaapista löytyi aineet seuraavanlaisesti:Keitettyja kikherneita,1 pieni purkki(kaupasta ostettu valmis)munakoiso-paprikatahna.tomaattipyretta,tomaattia,valkosipulia,sipulia,viinietikkaa,vahan sokeria,mustapippuria,juustokuminaa,chilirouhetta,suolaa,minttua ja oreganoa.Kaikki kattilaan.Tosi vahan vetta.Sen verran,etta ei ota kiehuessa pohjaan.
Sitten vaan keitetaan hiljaisella tulella(aikaa en katsonut kellosta)ja sauvasekoittimella hienoksi.
Nama tahnat ovat myös  aamupalalla hyvia esim.keitetyn kananmunan seurana,ja lampimiin voileipiin ketsupin sijaan kaytettyna.

lauantai 24. syyskuuta 2011

JALKAKAYTAVAN İMUROİNTİA



Suoritetaan kadullamme lahes paivittain tuollaisella imurilla.Viime kesana viela olivat työssa kadunlakaisijat yöta paivaa.Ovat he siina vielakin,mutta lisaksi on tullut katukuvaan tallainen imuri,jota mies kuljettaa kavellen samalla imuroiden.
Kylla kelpaa meidan kavella puhtaalla kadulla.
 Kadullamme on jalankulkijoita paljon,joten mikaan "harjakone ei tule puhdistuksessa kysymykseen,kuin ainoastaan yölla.Mutta kylla se minun mielestani olisi tehokkaampi ja nopeampi työvaline,kuin tama.Naita kulkee yleensa kaksi samaan aikaan.
Myös pesee kaupunki katuamme aina valilla kunnolla vedella.Vahentaahan hyva puhtaanapito pölyamista kesakuukausina,jolloin ei sada ollenkaan.

Mukavaa huomista sunnuntaita,ystavat.

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

KIRPINTI BÖREK(PALAİNEN PİİİRRAKKA)

Hyvaa sunnuntai-iltapaivaa.Tuossa lueskelen ruokaohjekirjasiani ja jarjestan niita kaappiin.Sielta nappasin hyvalta tuntuvan ohjeen,jota aion itsekkin kokeilla.Mutta laitanpa sen nyt tanne ensin.

8-10 hengelle
4 yufkalevya.Suomessa saa ainakin turkkilaisten kaupoista ja City-marketista FİLLO taikinan nimella pakasteena.Jos kaytat Fillotaikinaa,niin se on niin ohutta,etta taytyy varmaan laittaa kaksinkertainen maara.
200 gr fetajuustoa
100 gr jotain kovaa juustoa raasteena
1 kananmuna
persiljaa
1 tl chilirouhetta
1 dl ruokaöljya
1 juomalasillinen maitoa

Voitele kakkuvuoka erittain huolellisesti.Voit sen myös leivittaa,niin irtoaminen kay paremmin vuoasta.
Revi kulhoon yufka palasiksi.Hienonna fetajuusto haarukalla.Lisaa kaikki aineet yufkan joukkoon ja sekoita hyvin.
Mina teen niin,etta sekoitan nama muut aineet eri kulhossa ja lisaan sitten yufkan joukkoon hyvin sekoittaen.
Kaada kakkuvuokaan ja paista 180 asteen lammössa kypsaksiJos kakku ei irtoa vuoastaan,niin kastele maralla pyyhkeella vuoka ulkopuolelta.Helpottaa irtoamista.Taikka upota akkia vuoka lampimana kylmaan veteen

Afiyet Olsun

lauantai 10. syyskuuta 2011

ANTALYAN UUDET LİİKENNEJARJESTELYT

 Tasta se alkoi.Huomasin tuon mainoksen katumme toisella puolella mainostaulussa.İnternetista löytyi enemman tietoa.20 paiva elokuuta Antalya siirtyi taysin uusiksi pistettyyn julkiseen liikenteeseen.
 Jo ennen siirtymapaivaa asia sai kansalaiset vastarintaan.Suuren haloon nostivat myös dolmuksien kuljettajat.Ja ensimmaisina paivina matkustajat riehuivat vihoissaan.Jopa veitsien kanssa.
Kaupunki jakoi reittikarttoja,jollainen tietysti myös minulla on.
Systeemi on seuraavanlainen:Aikaisemminhan kaupungissamme on paassyt jollakin julkisella kulkuvalineella joka paikasta joka paikkaan.Nyt tassa uudessa jarjestelyssa ei enaan niin olekkaan.
Karttaan merkityt punaiset,siniset ja lilan variset linjat ovat paalinjoja (dolmukset ja bussit).Vihrea linja on ns kokoomislinja,jossa kulkee dolmus(on siis minibussi) pienemmalla alueella rinkia kiertaen ja kokoaa ihmisia paavaylille.Nyt siis jouttuu vaihtamaan kulkuvalinetta paastakseen perille.Tuo neliöin pisteytetty vayla on raitiotievaunun kulkureitti.
Toki suoriakin reitteja ilman vaihtoa on,mutta vahemman.Vaihtoaikaa on 45 minuuttia yhdella maksulla,joka ei aina riita,jos joutuu vaihtamaan kahtakin bussia.
 Miten naista vaihtamisista selviavat vanhukset ja vammaiset,seka sairaat.Kaikilla ei ole varaa taksiin.
 Dolmuksia vahennettiin liikenteesta ja suuria busseja on lisatty.Luulen,etta dolmuksen kuljettajia jai työttömaksi tassa uudistuksessa,mutta varmaa tietoa ei ole.
Antalyassa onkin ollut ongelmana varsinkin keskustassa kapeat kadut ja suuri maara dolmuksia,seka busseja liikenteessa.Jotain oli varmasti tehtava asialle.Ja dolmukseen mahtuu vahan ihmisia verrattuna suureen bussiin.
Kun katsoo tuota karttaa,niin huomaa,etta nyt on kaupungissamme paljon sellaisia alueita,missa ei ole julkista liikennetta(eika kokoomaliikennetta) ollenkaan.(Naita alueita ei nay tuossa kuvassa).
Aikamoinen oli kaos alkupaivina.Kansalaiset tosi vihaisia,kun ei tietenkaan kaikilla ollut tietoa,mika bussi minnekkin menee.Nyt ihmiset ovat rauhoittuneet,mutta vastalauseita tulee koko ajan.
Systeemi ei ole tallaisenaan toimiva.Jo nyt on muutoksia reitteihin tehty ja busseja lisatty.Edelleen on ongelmana mm. liian taydet bussit.Moni joutuu bussia odottaessaan toteamaan,etta bussi meni ja itse jai pysakille.Kun myös aikaisemmin pysakilla ei juurikaan tarvinnut odotella,niin nyt saa odottaa .
Onneksi me asumme sellaisella paikalla ,ettei paljoakaan busseja tarvitse kayttaa.Ja paareitit ovat ulottuvillamme.
Nahtavaksi jaa,miten kaikki tulee muotoutumaan.






torstai 8. syyskuuta 2011

ANTALYAN UUDET LİİKENNEJARJESTELYT

Elokuussa pisti Antalyan kaupunki koko julkisen liikenteen taalla Antalyassa uusiksi.Alkuun tama sai aikaan aikamoisen kaoksen ja myllerryksen.
Jaan postauksen kahteen osaan,jotta jaksatte lukea.Ensin kerron bussimatkan maksamisen uudistumisesta.

Elokuun 16 paiva loppui rahalla maksaminen kaikissa julkisissa liikennevalineissa.Kaikilla kansalaisilla piti siis olla hankittuna kortti,jossa on ladattuna matkarahaa.
Asiasta oli tiedotettu ennakkoon hyvissa ajoin.Pysakeilla oli suuret tiedotteet.Ympari kaupunkia oli julisteita kyseisesta asiasta.Meilla keskustassa ainakin jaettiin myös kotiin tiedote.
Minulla oli kyseinen kortti jo aikaisemmin kaytössa.Nyt vain piti muistaa,ettei rahalla enaan paase,joten pitaa huolehtia siita,etta ajoissa lataa korttiin lisaa rahaa.
Latauspisteita löytyy kaupungista aikalailla hyvin.
Juuri tuohon "siirtoaikaan" matkustelin bussilla ja totesin seuraavaa(jota olin mielessani miettinyt),elikka mitenkas ne,jotka eivat asiasta tieda,seka turistit.
Vastaus tuli tahankin.Liikennevalineissa on kuljettajalla kortteja myynnissa,joihin on ladattu 5 liiraa.Elikka maksat sen 5 liiraa,niin paaset kulkemaan.
Epaselvaksi on jaanyt sellainen seikka,etta jos jollain ei olekkaan kuin se kertamaksu mukanaan rahaa,niin mitas sitten?Ehkapa tama on kuljettajan omantunnon varassa ollut.

Kortteja on kolmenvarisia.
Musta kortti on alennuskortti:Opettajat,oppilaat ja elakelaiset alle 65 vuotiaat.
Sininen kortti on :Normaalihintaiset matkat
Keltainen kortti oikeuttaa ilmaisiin matkoihin: 65 vuotta tayttaneet kansalaiset,zabita(on kaupungin vartija-jarjestyksenpitaja-tarkastaja),poliisi,postinjakaja,itsenaisyysmitalin saaneet,1950-1953 Korean sotaan osallistuneet,1974 Kyproksella rauhanturvaajina olleet turkin kansalaiset,sotaveteraanit,ja heidan avustajansa,marttyrikuoleman kohdanneiden puolisot,vammaiset,vaikeat vammaiset ja heidan avustajansa.

Seuraavassa postauksessa kerron uudesta liikennejarjestelysta kaupungissamme.








sunnuntai 4. syyskuuta 2011

PERSİKKAKAKKU

Eilen innostuin kakunpaistoon,vaikka keittiö oli ilman uunin lampöakin,kuin sauna.Talla ohjeella en aikaisemmin ole kakkua tehnyt,mutta olipa hyvan makuinen.
Sen verran muutin ohjetta,etta persikan tilalla kaytin nektariineja.Lisasin myös yhden sitruunan mehun,mita ei ohjeessa ollut,seka rusinoita.

3 kananmunaa
1,5 juomalasillista sokeria
2,5 juomalasillista jauhoja
0,5 juomalasillista ruokaöljya (auringonkukka,rypsi)
2,5 tl leivinjauhetta (tai Turkissa 1 pussi)
2,5 tl vaniljasokeria (Turkissa 1 pussi)
1 sitruunan mehu
3-4 nektariinia tai persikkaa
0,5 juomalasillista maitoa
1 juomalasillinen rusinoita

Raasta hedelmat.Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Lisaa munavaahtoon ensin öljy ja maito nopeasti vatkaten.
Lisaa jauhoseos,raastettu hedelma ja rusinat nopeasti sekoittaen.
Paista uunin alatasolla 175 asteen lammössa 50-60 minuuttia.
Taikina oli löysahköa,ja kakku pehmea,seka kostea.

Mukavaa syyskuista viikkoa kaikille.








perjantai 2. syyskuuta 2011

ARKİ ON ALKANUT

Tanaan on arki alkanut Ramadankuukauden ja sita seuranneen kolmipaivaisen juhlan jalkeen.
Mutta palataanpa naihin juhlapaiviin.
Mieheni aidin haudallakaynti aloitti juhla vieton.Tasta en laita kuvia tanne tana vuonna.
Toisena juhlapaivana tuli suomalainen ystavani "yökylaan".

 Ja juhla sai alkaa.Karamellit,suklaa ja kaikennaköinen makea kuuluu olennaisena osana tahan juhlaan.Nain meillakin.Ystavani toi kaikenlaista herkkua mukanaan,ja mina niita myös olin hankkinut.Juhlasta tuli siis tavan mukaan hyvin "makea".

http://www.youtube.com/watch?v=woyaigZoKeM&feature=share



yritin saada omaa ottamaa videonpatkaa tanne,mutta ei onnistunut.Otin siis youtubesta linkin,jonka takaa löytyy Antalyan vesiurkuesityksesta video ja Antalyan oma kappale "Antalyam".Olimme ystavani kanssa illalla esitysta katsomassa.Ohjelma oli uusittu ja todella hyva.Esityksen jalkeen kiertelimme kaupungilla ja istuimme "tuoremehubaarissa" juuri puristetusta appelsiinimehusta nauttien.Kansaa oli liikkeella tosi paljon.Kaduilla oli myös monenlaista taiteilijaa ja kauppiasta.








İlma on edelleen paivalla tosi kuuma,joten eilen paatimme ystavan kanssa lahtea liikkeelle aamulla.Menimme raitiotievaunulla sen paatepysakille meren laheisyyteen.Koko juhlan ajan oli Antalyassa julkisilla liikennevalineilla matkustaminen ilmaista.
Nautimme aivan mahtavan aamupalan mahtavassa paikassa ,josta suora nakyma merelle.Piti ottaa aamupalasta myös kuva,mutta miten ollakkaan sen unohdin siina turistessa.
Sinne menemme toistekkin.
Tama kaunis puistoalue kulkee kallioitten paalla meren ylapuolella.Kasvillisuus on taalla erikoinen siina,etta kasvilajeja on todella paljon.Erilaisia ravintoloita löytyy myös.Osa kokopaivan auki,ja osa vain iltaisin.talla alueella sijaitsee myös kiinalainen ravintola.
Tahan puistoon mieheni tutustutti minut ensimmaisilla treffeillamme 17 vuotta sitten.Se ravintola,missa silloin joimme appelsiinimehut,niin on toiminnassa edelleen.Kaymme edelleen hyvin usein sunnuntaikavelylla tassa puistossa.Kunhan mieheni kotiutuu Suomesta,niin nyt saan hanelle esitella uuden löytöni,taman aamupalapaikan.Sielta saa myös muuta ruokaa,joten voi menna mihin aikaan paivasta tahansa.Hyvat sisatilat löytyvat myös,joten talvellakin voi poiketa.İltaisin on elavaa musiikkia.
Aloitin arjen tanaan kaymalla pankkiasioilla.Kuumaa on viela,joten paivasaikaan ei kovin pitkia lenkkeja ulkona tee mieli tehda.Yöt jo alkavat viilentymaan.

Aurinkoista viikonloppua,ystavat.